Een veilige gemeente
Als je ergens veilig moet kunnen zijn dan is dat in de kerk, binnen je eigen gemeente. De mensen die leidinggeven in de kerk dragen de eerste verantwoordelijkheid voor die veiligheid. Tegelijk is ook ieder lid zelf verantwoordelijk om te zorgen voor veiligheid binnen de gemeente.
Zeker kinderen, volwassenen in kwetsbare en afhankelijke situaties en mensen met een beperking moeten zich in de kerk veilig kunnen voelen.
Om hier structuur aan te geven volgen we de richtlijnen en processen van de stichting "veilige kerk". Dit is ontstaan vanuit de meldpunten misbruik in de kerk. zie hiervoor Stappenplan de veilige kerk
Bij het zoeken en aanstellen van kerkelijke werkers volgen we het aanstellingsbeleid NGK waarbij ook veiligheid voor iedereen besproken wordt.
Verder zijn we gestart met het aanvragen van VOG voor kerkelijke werkers. Ook wordt van alle kerkelijk werkers instemming gevraagd voor de omgangsregels en gedragscode kerkelijk werkers NGK.
Voelt iemand zich niet (meer) okee in een relatie dan kan zich wenden tot de ingestelde vertrouwenspersonen of het landelijke kerkelijke meldpunt
De kerkenraad heeft zichtzelf verplicht om bij confrontatie altijd de vastgestelde protocollen (NGK) te volgen (contact: scriba@rehobothkerkermelo.nl).
Ook zal de kerkenraad dit beleid jaarlijks evalueren en indien nodig opnieuw onder de aandacht brengen.
verkort art 2.4. en 2.5 uit de gedragscode:
. De kerkelijk werker eerbiedigt de persoonlijke (fysieke en geestelijke) integriteit van de ander.
Hij zal geen misbruik maken van de eventuele afhankelijkheid of kwetsbaarheid van diegenen die aan zijn zorg zijn toevertrouwd.
Hij zal daarom iedere vorm van seksuele toenadering vermijden
De kerkelijk werker moet ook in andere opzichten de integriteit van de ander respecteren.
Hij is zich bewust van de mogelijke invloed of macht die voortvloeit uit zijn status of functie.